luni, 11 aprilie 2011

Ion Iliescu: Ceausescu îmi cunostea familia. Eram chiar agreeatul familiei Ceausescu. Elena o cunostea pe mama mea. Ceausescu a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că stia povestea noastră. Ceausescu îl stia pe tatăl meu, erau prieteni. Din pacate, copiii lui Ceausescu, Zoe, Nicu si Valentin au fost victime, mai ales ale mamei lor.

Ion Iliescu Nina Serbanescu
Fostul presedinte al României, Ion Iliescu a povestit pentru prima oară dramele prin care a trecut de-a lungul vietii sale alături de sotia sa, Nina. Politicianul a stat de vorbă cu reporterii revisei VIP despre copiii pe care nu i-a avut, despre fratii săi, despre relatiile cu Nicolae si Elena Ceausescu, dar si despre Elena Udrea, pe care o consideră atrăgătoare, drăgută, dar si cu răutăti.


Rep.: Domnule Iliescu, nu v-ati dorit copii sau nu a fost să fie?

Ba chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie…Sotia mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea…nu s-a mai putut.

Rep.: Nu v-a atras ideea înfierii unui copil?

Viata noastră a fost asa de agitată, încât nu puteam face asta.

Rep.: Doamna vă spune „Iliescu”. Asa vă alintă?

Când vorbeste cu altii îmi spune Iliescu, dar acasă mă strigă Ionel sau Nelu.


Rep.: Am văzut o fotografie în care dvs si soția vă jucati cu familia Ceausescu. În ce relatii ati fost? Aveati si momente de apropiere?

La început eram chiar agreeatul lor. El a fost în închisoare cu taică-meu, în lagăr. Tata era muncitor CFR-ist, militant de partid; s-a îmbolnăvit în închisoare, a iesit bolnav din lagăr si a fost exclus din partid de către Gheorghiu-Dej. La mai putin de un an de la eliberare, a murit. La 15 ani am rămas orfan de tată. Ceausescu îmi cunostea familia. Ea o cunostea pe mama. Mama mea a fost detinută ilegal, clandestin, iar ea era prietenă cu un frate mai tânăr de-al maică-mii. Ceausescu îl stia pe tatăl meu, erau prieteni. Făceau parte din aceeasi miscare de rezistentă. El a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că stia povestea noastră. În lagăr, la Caransebes s-au nimerit amândoi. Taică-meu a murit în 45, iar Ceausescu a venit la putere cu 20 de ani mai târziu, în 65.


Fotografiile de care vorbiti sunt de pe vremea când am fost trimis la Iasi; eram deja în dizgratie si urmăriti. Era duminică, zi de odihnă; ei veniseră la Iasi, iar acolo, mai departe de oras, există un ocol silvic; cei de acolo ne-au oferit un loc de cazare. De acolo erau fotografiile…


Rep.: Dar Elena Udrea? Are o evolutie galopantă în PDL si o imagine puternic conturată. Ce sfaturi i-ati da?

Are o evolutie precipitată…E greu să dai sfaturi. Cu toate acestea are, în mod real, niste calităti. Reuseste să aibă atâta succes în rândul partidului din care face parte, în rândul celor alături de care lucrează, precum si în societate. E o femeie drăgută, agreabilă, cu prezentă plăcută si…reuseste. Are niste calităti intrinseci clare. Pe de altă parte, stim că are niste răutăti care o dezavantajează, adică nu stie, nici ea, să-si păstreze echilibrul necesar; resentimentele o domină adesea si umbresc tocmai calitătile pe care, fără îndoială, le are.

Rep.: Doamna Nina este, în continuare, „spiritul german” al familiei?

Da. E mai ordonată si mai disciplinată decât mine, desigur. Agenda mi-o fac singur, dar se preocupă să am timp să lucrez, să scriu…Fac aceste lucruri acasă, nu aici, la birou.


Mihai Iliescu, Ion Iliescu Crisan Iliescu si Eugen Iliescu
Rep.: Ce vă găteste-o mâncare după care sunteti topit?

Noi ne-am tot ajustat gusturile o dată cu vârsta; am mai „tăiat” din lucrurile care ne plăceau, dar la care am fost nevoiti să renuntăm: condimentele, sarea. Cu mici exceptii, consumăm mâncare nesărată…A trebuit să o eliminăm…

Rep.: Vă face sarmale? La acestea încă nu ati renuntat?

Sarmale…da, sigur. Legat de acestea-e interesant cum am început să le mâncăm. Eu în tinerete, nu agream varza gătită si nu suportam sarmalele cu varză. Însă, în studenție-căci eram studenti când ne-am căsătorit-, eram la Moscova, cu bursă. Acolo se servea o mâncare mai fadă. Mă rog, fiecare popor cu gustul său…Am descoperit niste conserve bulgăresti cu sarmale. Asa am început să le mâncăm.

Rep.: Mai face doamna Nina piata singură?

Da, mai merge. Face piata la Floreasca. O recunosc oamenii, s-au obisnuit…Oriunde e recunoscută, e tratată cu respect.

Rep.: Domnule Iliescu, despre rudelel dvs. Nu prea am auzit mare lucru. Aveti cumnate?

Sora nevestei mele, da; este inginer constructor. Locuieste în Bucuresti.

Rep.: Dvs. câti frati ati avut?

Am avut trei frati, dar toti trei au murit. Eu sunt cel mai în vârstă dintre cei patru frati. S-au dus toti, pe rând…Primul s-a stins în 1984, când eu eram dat afară de la muncă. Era inginer în cadrul Institutului Energiei Electrice si lucra pe un santier în Irak, la Kirkuk. A făcut infarct și a murit pe santier. Deci, pe de o parte eu eram dat afară de la Institutul Apelor și cu greu, după trei luni, mi-am găsit un loc de muncă la editură; de cealalată parte, el venea în tară, într-un cosciug sigilat…Al doilea frate-cel mai tânăr dintre noi, , care s-a născut după moartea tatălui meu a avut cancer la plămâni, fiind un fumător înrăit. Poate cel mai inteligent dintre noi, Mihai, a studiat limba arabă, dar și când a fost maică-mea plecată în Rusia, a prins din mers limba rusă, italiană, engleză; avea o minte foarte ageră. A murit la mai putin de 60 de ani. Al treilea, adică cel de mijloc, Crisan a murit în 2005.


Rep.: Năstase, Ponta si Geoană sunt oamenii pe care dvs. i-ati „ridicat”. V-au mai trădat, dar tot pe ei îi sustineti-cel putin pe doi dintre ei, cu sigurantă. De unde vine această noblete, să zicem asa?

Viata m-a învătat să mă detasez. Toti avem sentimente si resentimente. Eu detin suficiente motive pentru acestea din urmă, însă am si o vastă experientă de viată. Totusi, nu am acumulat asemenea cantităti de resentimente fată de nimeni, nici chiar fată de cei mai răi. Spre exemplu, Rus de la Cluj, pe care, bunăoară, l-am si apreciat, a fost hotărât să mă înlăture la Congresul din 2005; a si reusit. Avea si el, probabil, rationamentul lui…Atât lui, cât si celor care îi urmează exemplul, i s-a părut că Iliescu este un balast, că a avut meritele lui, dar că partidul trebuia să se înnoiască, să aibă altă deschidere…Rus a spus că Ilieascu trebuia să plece. Din păcate, a vut această idee…Măcar să fi demonstrat că ei reprezintă o solutie mai bună decât mine…

„Ea, o zgripturoaica ce a distrus viata propriilor copii“


Rep: Cu Nicu Ceausescu ati vorbit dupa revolutie?

Ion Iliescu Nicolae Ceausescu 1965
Mai vorbiti cu Valentin Ceausescu?

Ne gindim ca ati vegheat sa nu li se intimple ceva rau, asa cum si tatal lor v-a ajutat la inceputurile dvs…
Ion Iliescu: Eu si Nicu apartineam unor generatii diferite. Cu Valentin nu am mai vorbit dupa revolutie… Cu fratii Ceausescu nu comunicam nici inainte, dar nici dupa revolutie. Protejarea urmasilor unor sefi de stat tine de regulile unui stat democratic. Personal, nu am avut contacte. Nici nu avea de ce sa li se intimple ceva, nici macar Zoei. Din pacate, acesti trei copii au fost victime, mai ales ale mamei lor. Era o femeie limitata intelectual, cu niste porniri… Iar Zoe, saraca, a suferit enorm cind a iubit pe cineva – un om de mare calitate, medic, fiul unui profesor – iar mama ei nu a vrut, sub niciun chip, sa fie de acord cu asa ceva… El le-a purtat copiilor lui o dragoste normala, fireasca. Ea i-a impiedicat pe copii sa-si aseze viata asa cum ar fi vrut… Era o zgripturoaica. Punea Securitatea pe urmele propriilor sai copii, sa o anunte tot ceea ce faceau… Le-a stricat viata.
de Ella Nica

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu